Főcsőrendszer hibái és veszélyei

A minap voltam egy esetnél ahol a kollégám volt kint nem olyan rég és újra visszatért a dugulás, 25 évnél öregebb vascsőről van szó. Jómagam egyből a cső cseréjét javasoltam, amit visszautasítottak. Félve ugyan attól hogy a csőtisztító spirál beszorul, a megrendelő kérésére megkezdtem a dugulás elhárítást. Úgyis történt ahogy gondoltam egy bizonyos szakasz után a spirál megakadt és se előre se hátra. Mérőszalag segítségével meg lehetett mondani, hogy hol van a probléma és innentől kezdve nem volt kérdés a lefolyócső problémás szakaszának a cseréje a szabad átfolyás érdekében cserére kötelezett.

Így is tettem és miután elvágtam a vascsövet akkor tárult elénk a cső belsejében lévő levált rozsdás lemezek okozta dugulás amibe a spirál könnyedén befúrta magát és szépen megakadt. A csőszakaszt ezután kivágtam és mivel a teljes csőszakasz cseréjét nem kérték, így csak az adott szakaszt váltottam ki gumikarmantyúval szakszerűen rögzítettem az azonos méretű KG lefolyócsövet ügyelve az illesztésekre. Így az adott szakasz szabad átfolyásúvá vált, de nem lehet tudni, hogy legközelebb nem e fog egy másik helyen is leválni a vascső belső feléről egy kisebb-nagyobb rozsdás lemezdarab. Ezért javasolom ilyen esetekben az egész főcső hálózati rendszer felújítását

Vízszintes esetleg kontrás cső átka:

Ha a lefolyó vezetéket nem megfelelően építik ki és az esése nem megfelelő, esetleg visszafelé leejt, komoly problémákat okozhat. Könnyebben és makacsabbul lerakódik benne a szennyeződés akár az adott csőszakasz teljes átmérőjében és hosszan. Az ilyen jellegű dugulásokhoz sajnos sem a spirál sem a WOMA nem bizonyul t megoldásnak, csak a csőcsere. Ilyen esettel találkoztam a napokban. Az ember azt hinné, hogy ha új építésű ház akkor nem lehet gond, de ez nem feltétlenül igaz főleg ha az építés során hanyagság áll fenn. Mosogató duguláshoz hívtak, mint utóbb kiderült a mosogató lefolyóvezetéke külön strangra volt kötve ami szokványos.

Ez a főcső volt eldugulva, elzsírosodva. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy akkor is jön visszafelé a víz ha nem használjuk a mosogatót. A főcső szerencsére szabadon futott a terem garász mennyezetéhez bilincsel felrögzítve. Egyetlen egy gond volt vele, az hogy kontrás volt a kiépítés. Így a zsírnak és szennyeződésnek nagyobb lehetősége volt feltorlódni. Az ilyen jellegű dugulást csak csőcserével lehet elhárítani. Ez történt itt is és miután leszedtem a szennyezett csőszakaszt láthatóvá vált a dugulás ami kb.: 3-4 méter hosszan el volt terülve a csőszakasz teljes átmérőjében.