A veterán vízvezeték szerelők mind a mai napig ragaszkodnak a hagyományos szifonhoz és hajlított csövekhez a lefolyók beszerelésekor, pedig már egy újabb technológia, a flexibilis mosogató szifon is elérhető hozzájuk, amit sokan jobban ajánlanak, mások azonban inkább nem, mert egyes vélemények szerint könnyebben okoz dugulást. Hogy ki melyiket szereli, illetve szerelteti be, többnyire ízlés kérdése, de tény ami tény, hogy sokan még mindig nagyon félnek ettől a kiegészítőtől. Hogy miért?

Mert a flexibilis mosogató szifon lényegében redős formával rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ezekben a redőkben sokkal könnyebben megragad a sok piszok, szennyeződés, valamint az egyéb tisztítószer maradványok is. A cső kitakarítása pedig szinte lehetetlenség, hiszen semmivel sem lehet hatékonyan belenyúlni ahhoz, hogy a redők közül kitakarítsuk a különféle maradékokat. Ha valaki például rendszeresen hidegebb vízzel mosogat, és spórol a forró vízzel, abban az esetben például a szappanmaradékok és a zsírmaradékok sokkal könnyebben megülnek a redők között, ami megkövesedve nagyon csúnya dugulásokat eredményezhet. Éppen emiatt a harmonikaszerű flexibilis mosogató szifont általában csak ideiglenesen szokták alkalmazni a vízvezeték-szerelők.

flexibilis mosogató szifon
flexibilis mosogató szifon

Amennyiben összevetjük egymással a hagyományos szifonokat a flexibilis csövek árával, természetesen utóbbi lényegesen olcsóbb, így emiatt egyre többen döntenek már mellette. Ha viszont az árat és az értéket összevetjük a hagyományos szifonokéval, az árrés nem olyan horribilis, hiszen tény az is, hogy a flexibilis csövek sokkal rövidebb ideig bírják, mint a szifonok, mert gyengébb anyagokból készülnek, ezáltal míg a szifonok akár évtizedekig is megállhatják a helyüket, addig a flexibilis csövek élettartamát legfeljebb néhány évben mérhetjük. További probléma, hogy a gyengébb, de sokkal inkább vékonyabb anyag miatt a flexibilis csövek hamarabb kilyukadnak, a harmonikaszerű redőknél pedig hajlamosak a megnyúlásra is.

Természetesen a flexibilis csöveknek is vannak előnyei! Az egyik legnagyobb az imént említett olcsóság mellett, hogy nagyon kis helyen is elfér, ezáltal negyedakkora helyet foglal el, mint egy hagyományos szifon. Ezáltal speciálisan kialakított lefolyókhoz, illetve olyan helyekre is alkalmazható, ahová teljességgel lehetetlen volna szifont tenni. Előny még a nagyon könnyű szerelhetőség is, ami szintén egy olyan dolog, ami miatt sokan inkább mellette, és nem a szifonok mellett döntenek.

A flexibilis csöveket többnyire házi használatra ajánlják, főként olyanoknak, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon kicsit értenek a vízvezetékek szereléséhez, de feltétlenül szeretnék megoldani például egy konyhai, vagy egy fürdőszobai lefolyó bekötését. Főleg utóbbihoz egyébiránt jobban ajánlott a flexibilis cső, hiszen a fürdőszobai lefolyókon általában nem engedünk le ételmaradékokat és nagyobb szappandarabokat is, így a nagy hátrányként emlegetett harmonikaszerű kialakítás ebben az esetben nem okoz hátrányt, mert nem tud mi megragadni a redőkben.

A flexibilis csöveket egyébiránt könnyű felszerelni, még szerszámra sincs szükség hozzá, csak egyszerűen felcsavarjuk az egyik felét, majd enyhén meghajtjuk őket, és feltekerjük a másik felét is. Érdemes figyelni a méretre, és arra is, hogy meglegyen a csőben a megfelelő hajtás, mert ez meggátolja, hogy visszajöjjenek a kellemetlen szagok. Amire jobban oda kell figyelni az ilyen csövek felszerelésénél, az a tömítés, ezek a csövek ugyanis hajlamosak rosszabbul szigetelni, amitől könnyen szivárogni kezdhet a rajta leeresztett víz.