A büdös lefolyó kialakulásának helye: szagtalanítás

büdös
Még a legszorgosabban tisztított és rendszeresen takarított lakásokban is előfordulhat, hogy a fürdőszobában vagy a konyába valamiért folyamatosan visszatér a csatornaszag. Talán nem gondolta volna, de ez az egyik leggyakrabban feljegyzett előjel annak, hogy itt bizony duguláselhárításra van szükség. Ha azonban megbizonyosodunk arról, hogy nem dugulásról van szó akkor valózszínűleg egy légbeszívó szelep hiánya, vagy egy strang vezeték dugulása okozhatja a problémát. A szóban forgó szelepnek nagy mennyiségű víz lefolyatása közben van szerepe, a csövekben a víz lezúdulása közben vákuum keletkezik, ami kiszívja a bűzelázáókból a vizet és ez okozza az úgynevezett csatornaszagot. Ekkor ugyan nem duguláselhárításra, vagy csatornatisztításra van szükség, hanem ennek a karbantartásra, amelyet mi szintén el tudunk végezni.

Előfordulhat, hogy lakásunkban kellemetlen szagú bűz terjeng, ennek nem feltétlen dugulás lehet az oka. A kellemetlen szag okát a légbeszívó szelep hiánya vagy annak dugulása is okozhatja. A légbeszívó szelepnek nagy szerepe van abban, hogy lakóterünk megőrizze higiéniáját. Hogy mi a szerepe? A lefolyóvezetékben keletkező vákuumot kiküszöbölje, és megakadályozza, hogy a lakásunkba bejussanak a kellemetlen szagok. A kellemetlen bűz okozója az is lehet, hogy nincsenek felszerelve csatorna kiszellőztetők, de a kiszáradt szifon is bűnös lehet.

A büdös lefolyó kialakulásának helye:

WC-csésze, padlóösszefolyó, mosogató, kézmosó, mosógép. Ezek dugulását okozhatja a haj, szőr, ételmaradék, zsír, szappan, tisztítószer-maradványok, továbbá különböző lerakódások. Amennyiben ritkán használjuk valamelyiket vagy éppen kilyukad a cső, előfordulhat, hogy kiszárad a szifon, a szifoncsőben nincs meg a bűzelzárás vagy nem megfelelően működik, illetve nincsen kiszellőztető. A mosógépből áradó szagok okozója lehet, hogy nincs bűzelzáró felszerelve, vagy a mosógép szűrőjét kell kicserélni.

Mit tegyünk a büdös lefolyó megszüntetéséhez?

tisztítószerek
A büdös lefolyó jelenséget úgy tudjuk elkerülni, ha gyakran tisztítjuk a padlóösszefolyót, a szifont és a lefolyót, ezeken érdemes 1 vagy 2 havonta karbantartást végezni, így a dugulás kialakulásának lehetőségét is csökkentjük. Kézmosónál és mosogatónál megoldást jelenthet a légbeszívó szelep beépítése. A fürdőszobában és a konyhában úgy tudjuk megszűntetni a büdös lefolyót, hogy bőséges forró vízzel átöblítjük. A padlóösszefolyót úgy tudjuk szagtalanítani, hogy feltöltjük vízzel, a lerakódott szennyeződéseket eltávolítjuk, majd forró vízzel és pár dl ecettel leöntjük, hogy megszüntessük vagy megelőzzük a dugulást.

Abban az esetben, ha dohos bűzzel találjuk magunkat szemben, ekkor keverjünk össze sót citromlével, olyan arányban, hogy az önthető legyen, majd öntsük bele a büdös lefolyóba, ezután forró majd hideg vízzel öblítsük le. Ha ez nem hatásos próbáljuk ki az üzletekben kapható vegyszereket. A büdös lefolyó szagtalanítására alkalmas még a bórax és a citromsav egyaránt. Ezeket öntsük a lefolyóba és hagyjuk hatni 20 percig, utána forró vízzel öblítsük le. Természetesen ne együtt használjuk a két szert, hanem külön-külön. Kiválóan alkalmas a szagtalanításra a szénsavas üdítő is. Miért? A savas kémhatásának köszönhetően lemarja a lefolyó faláról a szennyeződéseket. Érdemes körülbelül 1 liter szénsavas üdítőt a büdös lefolyóba önteni és azt hagyjuk állni pár óráig. Ha nincs kéznél szénsavas üdítő, ugyanilyen hatással bír a pezsgőtabletta is, törjünk össze párat, juttassuk a lefolyóba, majd forró vízzel öblítsük le.

Filléres módszerek a büdös lefolyó megszüntetésére:

  1. Szódabikarbóna és ecet: Öntsünk a büdös lefolyóba szódabikarbónát majd öntsük le forró ecettel, ennek hatására habzani fog, majd, ha enyhül öntsük le forró vízzel, 5 perc után pedig hideg vízzel. Ez a kombináció elpusztítja a gombákat, baktériumokat.
  2. Sütőpor – ecet – teafaolaj: A lefolyóból áradó bűzt okozhatja a penész, a gombák és egyéb a lefolyó falán letelepedett gombák. Ezek megszüntetésére az egyik legjobb módszer a teafaolaj, melynek gomba – és baktériumölő hatása van. Amennyiben azt akarjuk, hogy a bűz megszűnjön, akkor öntsünk 2-3 zacskó sütőport a lefolyóba, 10 perc várakozás után öblítsük le forró vízzel vagy egy pohár ecettel, ezt követően csepegtessünk egy kis teafaolajat a lefolyóba.
  3. Kávézacc: A kávézaccnak zsíroldó hatása van, így ez kiváló csodaszer arra, hogy a lefolyó faláról lemarja a lerakódott zsírréteget, illetve szagtalanító hatása is kitűnő. Dobjunk egy marékkal a lefolyóba, majd jó forró vízzel öblítsük le.