Emésztőgödör

Miután az Európai Uniós követelményekből kifolyólag a szennyvíz elvezetéséhez kapcsolódó csatornázottság az egész országban rohamosan megnövekedett az elmúlt években, addig ezzel párhuzamosan az emésztőgödrök szerepe némileg lecsökkent, így sok helyen betemették, felszámolták az ilyeneket, miután az emésztőgödör használata feleslegessé vált. Hiába előírás azonban az unió területén, nagyon sok vidéki falucskában még mindig nem került kiépítésre a szennyvízhálózat, így rengeteg ingatlan továbbra is rendelkezik emésztőgödrökkel, amelyek kapcsán sokan nem ismerik sem a karbantartásra, sem a használatra vonatkozó legalapvetőbb előírásokat sem.

Az emésztőgödörről általában:

Egy laikus számára az emésztőgödör összességében talán nem tűnik másnak, mint egyszerű földbe ásott lyuknak, azonban a többnyire acélból és betonból kialakított hatalmas tartály azért ennél sokkal bonyolultabbnak tekinthető nem csak a kialakítás, hanem a működés tekintetében is. Nem meglepő ezek után, hogy az emésztőgödör használata is sokkal több odafigyelést igényel annál, minthogy csak beleengedjük a szennyvizet. Egy átlagos gödör általánosságban két-három méteres mélységgel rendelkezik, és 4-7 ezer liter közötti befogadóképessége van, azonban ezek a számok a háztartás méreteinek függvényében változhatnak. Az emésztőgödör azt a célt szolgálja, hogy a háztartási tevékenységek során keletkező szennyezett víz ebbe a tartályba folyik bele, ahol a baktériumok, tehát lényegében a biológia teszi a dolgát, és a konyhai ételmaradékokat, valamint az egyéb szennyvizet ezek bontják le apró részecskékre.

Egy emésztőgödör befogadóképessége a fentiek alapján végesnek tekinthető, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy bizonyos időközönként ürítésre, esetleges tisztításra szorul. Ennek a gyakoriság általában attól függ, hogy a háztartás mennyi szennyvizet enged bele, illetve falai mennyire vannak elzsírosodva, hiszen mindez alapvetően befolyásolhatja a vízelvezető képességet is. Az emésztőgödör használata során tehát a rendszeres ürítés, illetve szippantás mellett szükség lesz arra is, hogy bizonyos vegyi anyagok és egyéb összetevők használatával elősegítsük az emésztőgödör hatékonyabb működését. Ha egy emésztőgödröt alakítunk ki, azzal kapcsolatban rendkívül fontos, hogy figyelembe vehessük az ingatlan fekvését, illetve annak sajátosságait, illetve természetesen a talajvíz általános szintjét is. Az emésztőgödrök esetében ugyanis nagyon gyakori, hogy az esőzések alkalmával megnövekszik az emésztőgödör folyadékszintje, ami azzal jár együtt, hogy az emésztőgödör akár ki is önthet a helyéről, de biztos, hogy kellemetlen, mi több orrfacsaró bűzét a lakásban is érezni fogjuk majd.

Az emésztőgödör használata során figyelembe kell venni, hogy akárcsak a lakás lefolyói, úgy természetesen az ilyen gödrök esetében is előfordulhat gyakran súlyos dugulás, amit a hatékony működés érdekében mielőtt el kell hárítanunk. Ma már az emésztőgödör használata a korszerűtlenség miatt nagyon kevés helyen ismert és egyre kevésbé elterjedt, sőt mi több, az egyes települések önkormányzatai rendeletben is kötelezik az ingatlantulajdonosokat arra, hogy kiiktassák az emésztőt, és átálljanak a központi szennyvízrendszerre. Ezzel kapcsolatban a legnagyobb probléma, hogy bár a városokban már megoldott, nagyon sok vidéki faluban ez a lehetőség még mindig nem megoldott, így az emésztők használata ott továbbra is a egyetlen alternatívát jelenti.

Aminek köze van a vízhez vagy a szennyvízhez, ahhoz nekünk is! Duguláselhártás fix áron és vízvezeték szerelés fix áron Budapesten és vonzáskörzeténen.