Előzzük meg a wcdugulást! Mi a teendő?

Előzzük meg a wcdugulást! Mi a teendő?

Nem szükséges havonta szerelőt hívnunk ahhoz, hogy vécécsészénk kifogástalanul és dugulásmentesen működjön, néhány házi praktika és tisztítószer elegendő a mellékhelyiség fő elemének tisztán- és működésben tartásához. Noha a vécé tisztítása a házimunka elengedhetetlen részét képezi, mégis ez a feladat sok háziasszony rémálma, hiszen nem elég csupán a csésze külsejét megtisztítani, hanem a belsejével is komolyan foglalkozni kell a vízkőréteg eltávolítása végett. Ez az a réteg, amely elősegíti a szennyeződések valamint a papír megragadását a falán és a vízcsőben, ami előbb-utóbb duguláshoz vezet.

A dugulás elkerülése végett a következőképpen tarthatjuk tisztán és dugulásmentesen a vécét, a tartálytól egészen a kagylóig:

A legjobb természetes és otthon is megoldható dugulásmegelőzés, ha havonta egyszer szódabikarbónával és ecettel kezeljük a vécét. Csak annyi a dolgunk, hogy egy nagy adag szódabikarbónát öntünk a csészébe, ráöntünk egy liter ecetet, majd 15 perc elteltével forró vízzel leöblítjük.

Ezzel garantáltan tisztán és karbantarthatjuk a vécécsészét! Ha kész, de hasonlóan környezetkímélő tisztítószert keresünk, válasszuk az Ecover vécétisztítót, mely fertőtlenítő és vízkőtisztító hatása révén szintén megelőzhető a dugulás.

Amennyiben nagyon makacs szennyeződéssel állunk szemben:

Ha 100%-os tisztítást szeretnénk, eresszük le a vizet a vécétorokból, majd öntsünk bele egy üveg sósavat, amit egy éjszakán át hagyjunk benne. Ezzel a módszerrel a már kialakult dugulás is megszüntethető, de dululásmegelőzőként is jól funkciónál.

Ismétlése félévente ajánlott. A sósav mellett a trisó is kitűnő vízkő ellen, valamint a dugulás megelőzésére.

A vécétorok kitisztítását követően érdemes fertőtlenítőszerrel is áttörölgetni a kagylót. Ilyenkor használjunk boltban kapható tisztítószert, mint a Bref vagy Domestos, viszont ha ezt is természetesen szeretnénk megoldani, keressük a természetes alapanyagokból készült Cleado vécéfertőtlenítő olajat, ami fertőtlenít, oldja a vízkövet, és megvéd a baktériumok ellen is.