lefolyo-szag

Update 2023.01.16

Kaphatóak por vagy szemcsés lefolyótisztító szerek a részleges dugulások esetén:
A részleges dugulás az amikor még elfolyik a víz de már nem úgy ahogy szokott, azaz lasabban. Ilyen esetekben hasznos és ajánlott a lefolyótisztítók használata mert ilyen esetbenm még eljut a vegyszer a dugulás helyére és képes megoldani a problémát. Vannak olyan esetek is amikor ezeket kimondottan nem ajánljuk, mert igaz az van ráírva, hogy “engedjen rá hideg vizet”, de abban a pillanatban a lefolyóban megszilárdul és beton keménységűre köt. Ezeket a dugulásokat csak bontással és csőcserével lehet elhárítani. Ha nem vagyunk tisztában a dugulás okával (mi okozza a dugulást) akkor nem ajánlott a lefolyótisztító használata mert nmagyobb bajt is okozhatunk.

Ha csak a spájban akarunk megoldást találni, akkor arra is van egy receptünk?
Otthon is tudunk lefolyótisztítót csinálni pl: kb. 5 liter forrásban lévő víz + 20%-os háztartási ecet adunk. Az ecetet bele kell önteni a forrásban lévő vízbe, ezután beleönteni ezt az elegyet a mosogató tálcába. Ez a recept teljes dugulásnál tehát amikor a víz egyáltalán nem folyik le, nem hatékony. Mivel nem jut el a keverék a dugulás helyéig mivel nem folyik le a víz, így lebegni fog mosogató / wc stb tetején.

Konyha, wc, fűrdőszoba tippek ötletek dugulás megelőzésére:
A konyha, a fürdőszoba és a wc azon helyiségei otthonunknak, ahol dugulással találkozhatunk. Nem csak a mosogatás közben keletkezett ételdarabkák, zsiradék, vagy a tusolótálcán összegyűlt hajszálak tehetőek felelőssé a problémáért, hanem a túlzott mennyiségű mosogatószer, sampon, vagy mosópor is. Ha már bekövetkezett a baj, akkor természetesen a minél gyorsabb segítség nagyon fontos. Bizonyos, minden háztartásban megtalálható alapanyagok kitűnően alkalmazhatóak nem csak a már kialakult helyzet kezelésére, hanem megelőzésreis, ez utóbbi ugyanis dugulás kapcsán is kiemelt jelentőséggel bír. A szódabikarbónát nem csak ruháink fehérítésére, vagy vízkő ellen vethetjük be, hanem a mosogatóban lassan lefolyó víz ellen is kiválóan alkalmazható. Két liter vízhez öt evőkanálnyit adva hamarosan búcsút mondhatunk a dugulásnak ha még nincs teljesen eldugúlva a rendszer. A minden háztartásban megtalálható ecet-szódabikarbóna párosítás kíméletesen teszi átjárhatóvá a lefolyókat. Amennyiben e módszer mellett dönt, ne feledkezzen meg az utólagos forró vizes átöblítésről.

A szódabikarbóna és a duguláselhárítás:
A szódabikarbónát sütőporral, vagy sóval is helyettesíthet, a hatékonyságból nem veszít így sem. Komolyabb dugulás alkalmával mindhárom említett anyagot együttesen bevetheti a cél érdekében. Bár nem biztos, hogy a mosógépek esetében használatos trisó van otthon, de bármelyik háztartási boltban beszerezhető, s egy éjszakán át hatni hagyva a lefolyóban, a makacs dugulások egykettőre megszűnnek. A háztartásban több területen bizonyított már a bórax, melyet nem csupán folteltávolításra használhat, hanem duguláselhárítás kapcsán is. Válassza bármelyik házilagos módszert is, arról ne feledkezzen meg, hogy az eljárás végén forró vízzel öblítse át a vezetéket!

Az öblítés és a dugulás megelőzése:
Havonta egyszer forró vízzel öblítsük át a lefolyókat, mellyel csökkenthetjük a dugulások kialakulását. Ne féljen, hogy kárt tesz a PVC csövekben, nyugodtan zúdítsa át lobogó forró vízzel a lefolyókat.

Lefolyótisztító szerek alkalmazása ha a dugulás még csak részleges:
Lehetőleg a gél állagút vegyük meg és havonta 2-3 decit öntsünk a lefolyókba, majd hagyjuk hatni egy éjjelen át, s reggel öntsünk rá forró vizet.(Ne használjunk egyszerre többféle tisztítószert, mert azok keveredése mérgező gázok keletkezését is kiválthatja melyek veszélyesek egészségünkre!)

Mit tudok még tenni a dugulás megelőzése érdekében?
A mosogató és mosdó szifonját évente legalább kétszer szedjük szét és tisztítsuk ki. A mosógép szűrőjét havonta nézzük át: Olajat és zsiradékot ne öntsünk a lefolyóba, helyette öntsük őket flakonba vagy tegyük dobozba.