Duguláselhárítás Magyarországon | Házi praktikák - tippek

Duguláselhárítás Magyarországon


Vajon eszünkbe jutott már, hogy a duguláselhárítás csak a mi hazánkban létező mesterség? Miért is jutna eszünkbe ez, hiszen arra sem gondolunk, azon sem kezdünk el gondolkodni, hogy más népek mit esznek és hol mossák a kezüket, hol fürdenek és mibe pottyantanak, de azon sem nagyon gondolkodunk, hogy van-e garázsuk, vagy hogy hányszor járnak hetente boltba. A lefolyók dugulása, a csőrendszer betömődése, és az ezekhez tartozó problémák minden olyan országban jelen vannak, ahol hasonló körülmények között élnek az emberek, mint mi. Az talán megeshet, hogy Amerikában már még újabb lefolyótisztító szerekkel próbálkozhatnak a háziasszonyok, lehetséges, hogy Kínában sokkal többféle tisztítószer közül lehet választani, az is megeshet, hogy a más kultúrák lefolyói másképp dugulnak el, de az szinte biztos, hogy ahol lefolyó van, ott dugulás is van. Az azonban való igaz, hogy azok a törzsek, ahol nincs csatornahálózat, ott nincs is minek eldugulni – ez azonban már inkább egy kulturális kérdés. A duguláselhárítás tehát más országokban is pontosan ugyanúgy néz ki, mint Magyarországon. De vajon tudjuk, hogy nálunk mi a helyzet? Ha nem, akkor itt az ideje ennek egy kissé utánajárni.

Duguláselhárítás hazánkban:

Eldugult lefolyó, eldugult WC, eldugult kerti lefolyó, eldugult fővezeték és még sorolhatnánk. Mi ennek az oka? Mikor kell hívni duguláselhárító mestert? Hogyan működik a duguláselhárítás ma Magyarországon? Ezekre a kérdésekre adjuk meg cikkünkben a választ.

Először is tisztáznunk kell, hogy nem csak a lefolyókban alakulhat ki dugulás, hanem sokkal mélyebben a csövekben is. Általában ezek azok a dugulások, amikor már a duguláselhárítás segítséget csak rajtunk; méghozzá a profi, és nem a házi praktika. Azt mindenki tudja, hogy ha sok ételmaradék kerül a konyhai lefolyóba, akkor az bizony hamar eldugul, ezt a problémát azonban egyrészt könnyen ki lehet kerülni egy egyszerű szűrővel és havi lefolyótisztítással, másrészt pedig ha el is dugul, akkor azt is könnyen fel tudjuk oldani különféle vegyszerekkel. A konyhai lefolyó dugulásról azonban sokan nem tudják, hogy a hideg vizes és kevés vizes mosogatás és a túl sok mosogatószer és zsíroldó használata sem kedvez – ezektől is könnyedén eldugulhat ugyanis a lefolyó.

A fürdőszobai lefolyókkal is nagyjából tisztában szoktunk lenni: ügyelünk arra, hogy haj és szőr ne nagyon kerüljön a mosdóba, mi mástól dugulhatna el a fürdőszobában a lefolyó? Elmondjuk, sok minden mástól: például a sampon és a balzsam, a szappanok, a krémek, a habok, a smink, és szinte minden kozmetikai szer káros hatással van a lefolyóra. Ügyelni kell tehát, hogy ezekből minél kevesebb jusson oda. A hajat természetesen – jó esetben – senki nem hagyja a mosdóban, hanem automatikusan a WC-be dobja, és általában így tesznek a nedves törlőkendőkkel és néha egy-két tampon is a toalettben landol. Sokan szinte szemetesként használják a WC-t, pedig az is nagyon könnyen eldugulhat, hiszen ezek a termékek nem bomlanak le a vízben. Ha a hajcsomó nem mehet le a mosdó lefolyóján, miért lenne jó helyen a WC-lefolyóban?

A WC dugulásához az is közrejátszik, ha túl sok WC papírt használunk – ezt szintén sokan nem tudják; illetve ha az új típusú, víztakarékos tartályunk van. A víztakarékos tartály ugyanis kevesebb vizet használ a lehúzáskor, ami nem éppen kedvez a lefolyókban végződő termékeknek és papíroknak. Azzal természetesen senki nem vitatkozik, hogy a WC-ben véletlenül landoló olyan idegen tárgyak, mint például a műanyag illatosító, dugulást okoznak. Itt az a veszélyesebb, ha lehúzzuk azt, valahol megakad és ott gyülemlik fel a papír és minden más – ez már komolyabb dugulás.

Ezeknél a benti dugulásoknál általában tényleg csak az elővigyázatosság segíthet, illetve ha kisebb dugulás van, akkor a házi praktika, akkor azonban, amikor már nem tudjuk a dugulást mi magunk megszüntetni, akkor fontos, hogy a megfelelő szakembert hívjuk segítségül, hiszen ő a megfelelő eszközökkel nagyon gyorsan képes megtalálni a dugulást, és megszüntetni azt. Nagyobb problémát hazánkban és tudomásaink szerint külföldön is inkább a kültéri dugulások okozzák. A csatornahálózat építése rendkívül fontos és felelősségteljes munka, hiszen ha a lerakáskor nincs rendesen elvégezve a munka, akkor szinte biztos, hogy dugulás lesz. A duguláselhárítás során a legtöbbször olyan problémákkal találkoztunk a főcsatornáknál, amelyek komoly dugulásokat okoztak, mint a beépítésnél a rossz elhelyezés – nem jó a cső lejtése –, a besüllyedés is sokszor probléma, illetve a fák gyökerei. Ha nem megfelelő a csőrendszer lejtése, akkor logikus, hogy el fog dugulni, de sokszor inkább valamilyen meghibásodás, roncsolódás okozza a dugulást, amely szintén a rossz helyzetnek is köszönhető. A fák gyökerei is sokszor benövik a csöveket, ez azonban nem csak beépítési hiba lehet, hiszen lehet, hogy már mi ültettük rá a fát a csőre, vagy ültettük a cső közelébe, amelynek megnőtt a gyökere.

Duguláselhárítás eszközökkel:

Szerencsére pár év alatt rengeteget fejlődött a duguláselhárítás, ami a különféle eszközök fejlesztésének köszönhető. Ma már a szakemberek kamerával keresik meg a dugulás helyét, ez tehát azt jelenti, hogy szinte semmit nem kel lebontani ahhoz, hogy a dugulást megtalálják. A kamera természetesen nem csak a dugulás helyét tudja megmutatni – bár már ez is óriási segítség – hanem azt is, hogy milyen típusú dugulásról van szó. A duguláselhárításnál ugyanis nem mindegy, hogy például zsiradékok okozták a dugulást, vagy valamilyen kemény anyag.

A duguláselhárítás többféle eszközzel is történhet, de az univerzális, a minden országban ismert duguláselhárító eszköz a csőgörény. Az biztos, hogy mindenhol másképp hívják, de a működése a lényeg: egy gép, amely forgatja a spirált, amelyre egy fej van elhelyezve. A spirál különféle méretű lehet, így szinte minden csőhöz találunk megfelelő méretet, a fej pedig a dugulások típusához választódik meg. A hatékony duguláselhárítás mindenhol tehát a megelőzés, a karbantartás, és ha már mi nem tudunk mit tenni, akkor a szakember, mesterember hívása.

Duguláselhárítás Fix áron: garanciával: 0-24