Ingyenes otthoni módszerek dugulás esetén: wc, mosogató, kád stb...

Akadnak olyan jellegű dugulások amik házilag önök is megtudnak oldani ehhez ajánlanék pár receptet. Amennyiben a mosdó, mosogató, kád vagy padlóösszefolyón nem folyik le a víz először a szifont kell leszerelnünk vigyázva, hogy a gumitömítések meg ne sérüljenek. Ezek kitisztítása után ha még mindíg fennáll a probléma a következő módszerrel próbálkozhatunk.

Egy kb 5-8 literes lábasban vizet felforralunk ezután 2-3 dl háztartási ecetet öntünk a forróvízbe majd egyszerre vigyázva, hogy a gőz meg ne égessen minket beleöntjük a mosogatóba, mosdóba, kádba vagy padlóösszefolyóba. A szifonok visszahelyezése során ügyeljünk arra hogy a gumitömítések megfelelően helyezkedjenek el, mert különben csöpögni fog.

Sok hirdetést látunk hallunk különböző lefolyótisztító szerekről, de nem sok olyan visszajelzést hallottunk, hogy megoldották volna a dugulást. Sőt vannak olyan szerek amik még nagyobb problémát okoztak, mint például a szemcsés por alakú tisztítószerek amellyek vizzel érintkezve megkövülnek és csőszakaszcseréhez vezetnek.
szifon
triso

Házi megoldások. Hogyan oldjuk meg a wc dugulást otthon szakember nélkül?

Elszőr is nézzük meg azt mi lehet az oka a dugulásnak. Leggyakoribb probléma, hogy olyat húztunk le a wc-n amit nem kellett volna pl: föld, tömény ételmaradék, kisállatok után maradt szemét stb.. Tudjuk jól, hogy mi az amit a wc-be kell rakni és mi az amit nem. Amint nem az kerül a wc-be ami oda való jönnek is a problémák amiket utólag sokkal nehezebb megoldani mint előtte. Másik óriási probléma szokott lenni a vízzel való takarékosság. Legkönnyebben ezt úgy lehetne elmagyarázni mintha egy gyógyszert kevés vízzel akarunk bevenni, természetesen megakad a torokban. Ugyan így működik a wc is ha kevés vizet használunk akkor elakad benne a „cucc”.

Mit tehetünk ha már eldugult a wc és nem megy le semmi?

Vannak olyan eszközök amit mindenki ismer ilyen a wc pumpa és a lefolyótisztító szerek. nagyon egyszerű ezeknek a használata nem is érdemes erről szót ejteni. Talán annyit érdemes, hogy a lefolyótisztítók használata a terméken van feltüntetve azt érdemes, sőt kötelező követni.

Amikor már semmi sem segít a wc dugulás ellen!

Még most sem szaladunk a telefonért és hívjuk a drága duguláselhárítót mert van még lehetőség.

A következő konyhában fellelhető szerekkel is próbálkozhatunk:
  • fél liter kóla, majd bele a dugót a lefolyóba ( a kólában lévő foszforsav megteszi a dolgát)
  • trisó+forróvíz ( 3 evőkanál + 1 bögre forróvíz)
  • ecet+forróvíz ( 3 deci + 1 bögre forróvíz)
  • szódabikarbóna+ecet+forróvíz ( 3 evőkanál szódabikarbóna + 1 bögre ecet + 2 bögre forróvíz)
  • sütőpor+kóla ecet ( 2 tasak sütőpor + 1 bögre forróvíz)
  • lúgkő (nátrium-hidroxid) + forróvíz.

Minden maró (savas, lúgos ) anyaggal történő házi duguláselhárításnál viseljünk gumikesztyűt és szellőztessünk !!! Egyébként érdemes egy-két órát várni a hatás kifejtésére, majd óvatosan megpumpálhatjuk az eldugult lefolyóvezetéket, a legjobb hatást akkor tudjuk elérni, ha a pumpa fejét ellepi a víz. Amennyiben ezek után sem szűnt meg a dugulás, jöhetnek a következő próbálkozások.

A szakembereinknek olyan gépek vannak a rendelkezésükben amik pont az olyan dugulásokra vannak kitalálva ahol más semmi sem segít. Ezekkel a gépekkel maximum 1 óra alatt bármire képesek, majdnem hogy szuperman-ek lesznek az embereink. Nehéz fizikai munka ez nem vitás és nem könnyű de ha ők nem lennének akkor ki csinálná?
Amikor még ez sem segített semmit akkor már csak a szakember maradt. Mi segítünk! A nap 0-24 órájában hívható mobil telefonszámunk: 06 (30) 786-1000

Dugulás a mosogatóban:

A mosogató eldugulását zsírosodás okozza, ami az esetek 95 %-ban a mosogatógép használatára vezethető vissza. Mert mi történik? A mosogatógép a vizet 90 °C fokosra fűti, hogy a tányérokról, evőeszközökről a zsírt leoldja. Majd gyorsan kiüríti magát a lefolyó rendszerbe. A víz lefolyik, de a zsír megdermed, kicsapódik a cső falára. Ennek következményeként szép lassan a teljes vezetéken beáll a zsírosodás.

Megelőzésére a következő praktikát ajánlom: Havonta egy nagyobb fazéknyi forrásban lévő vizet öntsünk a mosogatóba, mert a zsírt csak ez oldja fel a csövek faláról. Ne használjunk semmilyen csodaszerként árult duguláselhárító kemikáliát, mely problémáját úgysem oldja meg és még a környezetet is károsítja vele.

Mosdó, kád, zuhanyzó, padló összefolyó dugulások:

Ezeken a helyeken a dugulás két okra vezethető vissza. Az egyik a haj, a másik pedig a tusfürdők, szappanok lerakódása. Megelőzése érdekében ide is érdemes forrásban lévő vizet önteni legalább havonta egyszeri alkalommal. Kemikáliákat, főleg kristály alapúakat itt se használjunk, mert ez bele tud kötni a lefolyó rendszerbe, ami ha megtörténik csak bontással orvosolható. Tévhit, hogy a PVC cső megrongálódik a forró víz hatására.

Wc csésze eldugulása:

Ennek oka lehet idegen tárgy (wc illatosító, tampon, egészségügyi betét, nedves törlőkendő, karóra, játék,) beleejtése, illetve dobása.

Mosószóda, szódabikarbónak duguláselhárítás:

Kidugítja a csöveket, tisztítja a lefolyókat. A mosószóda a nehezen tisztítható lefolyóknál is megoldja a dugulási problémákat. Egyszerűen önts a lefolyóba 3 ek mosószódából és 2 l forró vízből álló keveréket. Kellemes mellékhatás: Még a rossz szagokat is megszünteti. Vagy 1 evőkanál mosószódát és 2 dl ecetet önts a lefolyóba, majd a dugulás mértékének megfelelően hagyd állni 1-2 órát, vagy akár egy egész éjszakát, és forró vízzel öblítsd le. Eldugult lefolyó tisztítása: A legegyszerűbb tisztítási módszer, ha forralsz egy kis vizet, és előveszed a bóraxot. Fogj egy használaton kívüli poharat, és tölcséren keresztül beleöntesz egy pohár bóraxot a lefolyóba, majd két pohár forró vizet. Várj 20 percet, öblítsd le forró vízzel. Az elegy megteszi a dolgát, és újból használható a lefolyó. (Ha nagyobb a dugulás, meg kell ismételned a folyamatot) Szódabikarbóna és az ecet keveréke kevés sóval még hatékonyabb. Oldj fel fél pohár ecetben egy kevés sót és szódabikarbónát, majd öntsd ezt a lefolyóba. Tíz percig hagyd állni, majd öblítsd le több liter forró vízzel. Eldugult vécé esetén először pumpával próbálkozz. Emellett az ecet is segíthet szódabikarbónával párosítva.

A szódabikarbóna: Önts a lefolyóba fél pohárnyi szódabikarbónát, majd közvetlenül utána egy egész pohár ecetet. Másik módszer: öt evőkanálnyi szódát tegyél forrásban lévő vízbe, majd a keveréket öntsd a lefolyóba.

Mosdókagyló duguláselhárítás: Önts a lefolyóba fél pohárnyi szódabikarbónát, majd közvetlenül utána egy egész pohár ecetet. Másik módszer: öt evőkanálnyi szódát tegyél forrásban lévő vízbe, majd a keveréket öntsd a lefolyóba.

Csatorna vezeték dugulása:
Az ilyen fajta dugulást a rosszul kivitelezett csatorna vezeték (nem megfelelő leejtés, túl sok könyök idom beszerelése, tisztító aknák hiánya), gyökérbenövés okozza.

Dugulás megszüntetése házilag:
Az otthonunkban keletkezett dugulásokat megpróbálhatjuk elhárítani házilagos eszközök segítségével . Erre a célra csak olyan szerekkel érdemes próbálkozni amik nem okoznak kárt a lefolyórendszerekben , és amik nem károsak az egészségünkre és a környezetünkre. Ilyen házilagos szernek minősül a szódabikarbóna az ecet a trisó,a borax és a forróvíz. Az üzletekben kapható méreg drága lefolyótisztítók használata sajnos nem vezetnek eredményre. Ezenkívül veszélyesek az egészségünkre és ártalmasak a környezetünkre. A pár sorral ezelőtt említett házi szerek előnye , hogy egymással kombinálva is használhatjuk őket . Például.: ecet+szódabikarbóna , mert úgy még inkább növelhető a hatékonyságuk. Míg a lefolyótisztítókat kifejezetten TILOS egymással kombinálva használni., mert az egymásra gyakorolt kölcsönhatásuk révén komoly egészség károsító hatással rendelkeznek. Tehát ha a mosogató vagy a fürdőszobai lefolyók bármelyike bedugul próbáljuk ki a szódabikarbóna + ecet párosítást. Két evőkanál szódabikarbónát kell a lefolyóba tölteni és rá öntünk 2dl ecetet . Ez a két szer egymással reakcióba lépve pezsegni és habzani fog. Harminc perc elteltével lobogó forró vízzel öblítsük le. Remélhetőleg ez feloldja a letapadt szennyeződéseket és megszűnik a dugulás. Ha nem járunk sikerrel akkor jöhet a trisó , amit érdemes egy éjszakán át a lefolyóba hagyni . majd reggel forró vízzel leöblíteni . Hasonló módon használatos a borax is . Sok sikert !

Ha a lefolyónk eldugult, nem kell azonnal szakemberhez szaladni, mivel néhány házi praktika segítségével megspórolhatjuk a szerelés költségeit. Ha a mosogató dugul el, akkor érdemes ellenőrizni a szifont, a legtöbb esetben ugyanis a szifon megtisztítása a kulcs.

Ha mégsem ez lenne a megoldás, akkor a szifon szétszerelésével elérhetővé válhatnak a lerakodott szennyeződések. Fontos azonban, hogy ha nem vagyunk teljesen tisztában a szifon szerelésének technikájával, akkor javaslom, hogy egy papírra helyezzük el a kiemelt alkatrészeket, és a megfelelő sorrendben számozzuk őket. Ez ugyanis nagy segítséget nyújthat a visszaszerelésnél.

A kád illetve zuhanyzók lefolyóinak dugulása azonban nem oldható meg ilyen egyszerűen, mivel itt nagyobb szakértelemre van szükség. Ha a dugulás kismértékű, akkor a következő módszer segítségével könnyen megoldható ez a probléma is: forrásban lévő vízbe tegyünk öt evőkanálnyi szódabikarbonát. Ezt a módszert többször is alkalmazhatjuk, mivel a szódabikarbóna kitűnő fertőtlenítőszer, így elpusztítja a csövekben élősködő baktériumokat, ezáltal pedig a kellemetlen szagoknak is búcsút inthetünk.

Egy másik ugyancsak bevált módszer a trisóval való tisztítás. Javallott egy egész flakonnyit beleönteni a lefolyóba, amelyet egész éjszaka hagyunk, majd reggel forró vízzel leöblíteni. Sokan nem is gondolnánk, hogy a penész elleni vegyszer, a bórax is megszüntetheti a dugulást. A lefolyóba kell önteni kis mennyiségű forró víz kíséretében, majd negyedórán keresztül hagyjuk hatni, utána leöblíthetjük.

Ha a mellékhelyiségben van gond, akkor a szódabikarbóna-ecet kombináció tökéletes ellenszer. Ilyen esetben minimum három zacskónyi szódabikarbónát szórjunk a vécécsészébe, majd ezt forró ecettel öntsük le. Eleinte kellemetlen szag fog terjengeni a helyiségben, viszont az ecet elpárolgásával ez gyorsan meg is szűnik. A trisó a vécé eldugulásakor is hasznosnak bizonyul. Ennek használatát már fentebb említettem a lefolyók eldugulásának elhárításánál.

Vegyük az egyik leggyakrabban szereplő játékosunkat, a WC-kagylót. Sok 20-30 éves WC-csésze van még használatban, amelyekre a hosszú évek során vízkő rakódott le belül. Ez csökkenti az áteresztő képességét. Dugulás esélye még nagyobb, ha nem csupán természetes anyagok kerülnek bele a w-be, hanem beleejtettünk, ne adjisten beledobtunk ezt-azt.

Mosogató lefolyó. A kőkorszakban, Frédi és Béninél sokkal egyszerűbb volt, a konyhamalac mindent benyelt, ami csak a szájába került. Legtöbbünk azonban nem rendelkezik konyhamalaccal. Marad a mosogató lefolyó, amivel igyekszünk sok mindent megetetni, de van amikor az is megcsömörlik. Nem szereti a odakozmált étel tisztításából keletkező szenes hulladékot, a kávézaccot, a kiáztatott teát, a túl sok mosogatószert, sőt, a hideg vizet sem.

Fürdőszobai lefolyó. Lehet probléma a kád lefolyóval, mosdó lefolyóval, különösen ha előbbiek még a mosógéptől is kapnak áldást. A hajszálak tuti dugulás előidézők. A kimosott ruhák foszlányai úgy szintén. Ha még ehhez habfürdő és más vegyi anyagok is hozzájönnek, kész a recept. De hogy nem legyen ilyen szomorú a kép, olvasson a dugulás megelőzéséről!