Dugulás-elhárítás házi praktikákkal

Dugulás-elhárítás házi praktikákkal

Ha a lefolyónk eldugult, nem kell azonnal szakemberhez szaladni, mivel néhány házi praktika segítségével megspórolhatjuk a szerelés költségeit. Ha a mosogató dugul el, akkor érdemes ellenőrizni a szifont, a legtöbb esetben ugyanis a szifon megtisztítása a kulcs.

Ha mégsem ez lenne a megoldás, akkor a szifon szétszerelésével elérhetővé válhatnak a lerakodott szennyeződések. Fontos azonban, hogy ha nem vagyunk teljesen tisztában a szifon szerelésének technikájával, akkor javaslom, hogy egy papírra helyezzük el a kiemelt alkatrészeket, és a megfelelő sorrendben számozzuk őket. Ez ugyanis nagy segítséget nyújthat a visszaszerelésnél.

A kád illetve zuhanyzók lefolyóinak dugulása azonban nem oldható meg ilyen egyszerűen, mivel itt nagyobb szakértelemre van szükség. Ha a dugulás kismértékű, akkor a következő módszer segítségével könnyen megoldható ez a probléma is: forrásban lévő vízbe tegyünk öt evőkanálnyi szódabikarbonát. Ezt a módszert többször is alkalmazhatjuk, mivel a szódabikarbóna kitűnő fertőtlenítőszer, így elpusztítja a csövekben élősködő baktériumokat, ezáltal pedig a kellemetlen szagoknak is búcsút inthetünk. Egy másik ugyancsak bevált módszer a trisóval való tisztítás. Javallott egy egész flakonnyit beleönteni a lefolyóba, amelyet egész éjszaka hagyunk, majd reggel forró vízzel leöblíteni. Sokan nem is gondolnánk, hogy a penész elleni vegyszer, a bórax is megszüntetheti a dugulást. A lefolyóba kell önteni kis mennyiségű forró víz kíséretében, majd negyedórán keresztül hagyjuk hatni, utána leöblíthetjük.

Ha a mellékhelyiségben van gond, akkor a szódabikarbóna-ecet kombináció tökéletes ellenszer. Ilyen esetben minimum három zacskónyi szódabikarbónát szórjunk a vécécsészébe, majd ezt forró ecettel öntsük le. Eleinte kellemetlen szag fog terjengeni a helyiségben, viszont az ecet elpárolgásával ez gyorsan meg is szűnik. A trisó a vécé eldugulásakor is hasznosnak bizonyul. Ennek használatát már fentebb említettem a lefolyók eldugulásának elhárításánál.