Csőtörés esetén mit tehetünk?

Csőtörés esetén mit tehetünk?

Gyakran előfordul, hogy építkezéskor vagy lakásfelújításkor belefúrunk egy eldugott vízcsőbe, valamint az is, hogy az elavult, régi csövek elrepednek vagy eltörnek a rozsdásodás következtében.
Csőtörés

A következő tanácsok életmentőek lehetnek ilyen esetben: Csőtörés

Nagyon fontos, hogy elzárjuk a vizet, mielőtt bárminemű vízvezeték-szerelési vagy egyéb, falban történő munkálathoz kezdenénk, hiszen jobb az ilyet előbb elvégezni és megtanulni, mint kapkodva, már vészhelyzet közben. A víz elzárásához egy, a bojler vagy kazán melletti, normál méretű csapot kell elforgatni (nem a főcsapot).

Ezután kapcsoljuk ki a bojlert is, mert ha működésben marad, víz híján kiéghet a pumpája, aminek megjavítása igen költséges „mulatság”. Ezután tegyünk egy nagyobb edényt a lyuk alá, majd eresszük ki a vizet a fűtőrendszerből.

Amennyiben a cső nincs eltörve, csupán egy repedés éktelenkedik rajta, használjunk gyantát a cső ideiglenes megjavítására. A tubuson lévő utasítások szerint vigyünk fel egy adag gyantát a sérült részre, majd tekerjünk rá jó szorosan egy darab rongyot. Addig ne indítsuk újra a vízkeringést a csőben, amíg a gyanta meg nem száradt és a borítás nem eléggé szilárd. Ha sok ideig kell várni a szerelőre, úgynevezett csőfedővel is beboríthatjuk a sérült részt, amely néhány csavarral könnyedén felszerelhető, ez megakadályozza a szivárgást.

Abban az esetben, ha egyáltalán nem szeretnénk szerelőre költeni a csőtörés miatt, mi magunk is véglegesen megszerelhetjük a repedt vagy törött csődarabot. Ehhez a művelethez szintén fontos, hogy elzárjuk a víz főcsapját, majd leeresszük a vizet a rendszerből a mellékcsapok segítségével. Ha már nincs víz a rendszerben, fémfűrésszel vágjuk ki a lyukas vagy repedt csődarabot, majd úgynevezett push-fix csatlakozókat illesszünk az új csődarab mindkét részére, majd így helyezzük be a hézagba, és szorítsuk meg a push-fix csatlakozókkal. Garantáltan szivárgásmentes megoldás! Ezután újra feltölthetjük a fűtőrendszert, amelyhez csak sorban ki kell nyitnunk minden vízcsapot.