csogoreny

Ha duguláselhárításra kerül sor, annak senki sem örül, azonban a Szerviz gyorsan letudhatjuk ezt a kellemetlenséget. Igaz ez akkor is, ha nem sikerül a helyzetet otthoni praktikák bevetésével megoldani. Ezek a praktikák elég sokfélék lehetnek, lehet használni például lefolyótisztító szereket, trisót, vécépumpát és magasnyomású vízsugarat is. Ha azonban mindez hatástalan, a duguláselhárítás a Szerviz akár azonnal elérhető.

A csőgörény is bevethető, ha minden kötél szakad, ez tulajdonképpen egy spirálisan feltekert drót. Ez a drót egy igencsak hajlékony cső, amiben egy acélhuzal mozgatható. A spirálnak a csőbe vezetett vége villaszerű, a másik végén pedig egy hajtókar kapott helyet, amivel irányítani tudjuk a csőgörényt. A Szerviz végzett duguláselhárítások során is gyakran alkalmazzuk a csőgörényt. Ez az eszköz persze házilag is bevethető, de ha nem jár sikerrel, hívjon minket! A duguláselhárítás csőgörénnyel, a Szerviz is lehetséges, szakértői segítséggel! A csőgörény használata igen egyszerű, azonban nem árt, ha óvatosan bánunk vele, mert ha túl nagy erőt fejtünk ki, miközben használjuk, megrongálhatjuk magát a csövet, vagy bele is törhetjük a csőgörényt a lefolyóba.

A csőgörény használata során az eszköz villás végét be kell vezetni a lefolyócsőbe és lassan tolni előre, miközben a hajtókart folyamatosan tekerjük. A csőgörény villás részének az a funkciója, hogy erre akad fel a dugulást okozó szennyeződés. Ha házilag nem sikerül megoldani a gondot a csőgörénnyel sem, hívjon minket bátran! Már Budapest Szerviz is éjjel-nappal elérhető a duguláselhárítás, gyorsan és hatékonyan segítünk!

A csőgörény több méter hosszú, tetszőleges hosszúságúra tolható ki és a végén egy vagy több spirál van, aminek segítségével eltávolítható a lefolyóba került szennyeződés. A köznyelvben hívják még csőkígyónak, csőpatkánynak vagy csatornaspirálnak is. Alapvetően két típust különböztetünk: az egyik a kézi spirál, a másik gépi spirál. Utóbbi géppel működtethető és leginkább a duguláselhárító szakemberek használják nagyobb átmérőjű csövekhez, fővezetékekhez vagy csapadékvíz-elvezetőkhoz. A spirál 12–38 milliméter vastag is lehet a csőgörény végén, és akár speciális fejeket is tudunk csatlakoztatni az eszközhöz (visszavezető fej, buzogányfej vagy kaparófej). A köznyelvben csőgörényeknek hívjuk ” őket” , de igazából a rendes becsületes nevük duguláselhárító spirálok . Ezek a spirálok edzett acéldrótból készülnek, amik spirál alakzatban vannak feltekerve. A dugulás elhárítás legfontosabb kellékeit képezik. Vannak kézi és gépi spirálok is. A kézi spirálok kevésbé hatékonyak és csak a felületi dugulás elhárításában lehet segítségünkre. A gépiek jóval nagyobb teljesítményre képesek. A spirálok méreteit tekintve négy méretről beszélhetünk . 8 , 16, 22, 32 mm átmérőjűek léteznek. Természetesen a cső átmérőjéhez viszonyítva használják a megfelelő vastagságút. Csak a 8mm -es spirált használhatjuk házilagosan , szakember segítsége nélkül, és ezek 3-10m mélységig alkalmazhatóak. A 16 mm -től már csak szakszerű használatuk lehetséges. Ugyanis balesetveszélyes lehet . illetve nagy károkat tud okozni , ha nem megfelelő szakértelemmel állunk neki.

A spiráloknak három fajtája ismert az ERŐSÍTETT, a GYENGÍTETT, és a BETÉTES spirál. A duguláselhárító szakember mind három fajtával rendelkezik, és dugulástól függően a megfelelővel dolgozik. Ejtsünk szót a spirálok használatáról is . A kézi spirálok , amik otthoni használatra javasoltak és barkácsboltokban kaphatók , sok bosszúságot tudnak okozni. De ha valaki mégis megpróbálja a dugulást ezzel a szerkezettel elhárítani , akkor mindenképpen egy profibb szerkezetet vásároljon és kérje az áruházban dolgozó hozzáértő eladó segítségét. Mert könnyen megeshet , hogy sok pénzt dob ki az ablakon azáltal , hogy vacak szerkezetet vesz meg. A szakemberek több százezer forintos ipari spirállal és gépekkel dolgoznak egy-egy duguláselhárítás alkalmával, ezeknek az eszközöknek a használata nagy szakértelmet kíván, ezért ha úgy látja, hogy a keletkezett dugulás makacs és valószínűleg nem felületi akkor mindenképpen kérjen segítséget és hívja a duguláselhárító szakembert.

Mikor használjuk a csőgörényeket?

Maga az eszköz egy csövek tisztítására kialakított, egy vagy több darabból álló, tetszőleges hosszúságúra tolható spirál; egyik oldalán irányítjuk az eszközt és alakítjuk hosszát, a másik oldal pedig a csövekbe kerülve igyekszik megszüntetni a dugulást a forgómozgás segítségével. A csőgörények általában két típusra oszthatóak, léteznek ugyanis kézi és gépi spirálok. A kézi spirál a könnyebben beszerezhető változat, ezt bármelyik barkácsáruházban megtalálhatjuk. A 2–10 méteres kézi spirálokat kisebb átmérőjű csövekhez és lefolyókhoz használhatjuk, és folyamatos, manuális erőkifejtés segítségével tudjuk mozgatni.

A gépi spirálokat ezzel szemben nagyobb átmérőjű csövekhez alkalmazzák a szakemberek

Wc-vezeték, padlóösszefolyó, mosogató, csapadékvíz-elvezető vagy fővezeték esetében biztosít kiváló megoldást a dugulás ellen. Ahogy neve is mutatja, gép üzemelteti. Mindkét típusra jellemző azonban, hogy anyagukat tekintve jó minőségűek, javarészt rozsdatűrőek és hőkezelt rugóacélból készülnek.

Csőgörény használata részletesen bemutatva:

A csőgörény az egyik legnépszerűbb duguláselhárító eszköz, amit hétköznapi használatra fejlesztettek ki, hogy széles tömegek használhassák a lefolyóelzáródási problémák megszüntetésére. Talán nincs is olyan háztartás, amelyet ne fenyegetne kisebb-nagyobb dugulás, köszönhetően annak, hogy a mindennapok során számtalan szennyeződés kerül a csövekbe akarva-akaratlanul. A konyhában az ételmaradékok vagy a kávézacc, a fürdőben a hajszálak és a szappandarabkák, a vécében pedig a papírdarabkák vagy a kagylóba esett illatosító okozhat zűrt.

Ilyenkor hívhatunk szakembert vagy megpróbálkozhatunk a dugulás elhárításával mi magunk is. A népszerű praktikák (szódabikarbóna, trisó, bórax) mellett a duguláselhárító spirált is széles körben alkalmazzák. Bár megoszlanak a vélemények a hatékonyságáról, azzal nehéz vitatkozni, hogy nemcsak létrejötte, de az iránta azóta is töretlen kereslet semmiképp sem lehet a véletlen szüleménye.

duguláselhárító spirál-t a köznyelvben többféleképp is hívják, a leghíresebb csőgörény mellett még használatos a csőkígyó, a csőpatkány, a csőtisztító spirál, a csatornaspirál és a lefolyótisztító-spirál elnevezés is.