csatorna

A csatornaszag okai rendkívül sokfélék lehetnek, de azt bizonyára mindenki belátja, hogy aligha lehetne nagyobb kellemetlenség egy lakásban annál, minthogy a lefolyókból mindent átható, kellemetlen csatornaszag terjeng. Mivel nyilvánvalóan senki sem szeret büdösben élni, ezért szeretnék kideríteni az okokat, illetve megoldást találni a problémára. Sokan a kellemetlen szagokból kifolyólag rögtön arra gyanakszanak, hogy a csatorna eldugulásáról lehet szó, ellenben gyakran mégis egészen más dolgok állnak a háttérben, így például a szennyvízhálózat rossz tervezése vagy kivitelezése is előidézhet ilyesmit. Ebből tehát az következik, hogy hiába tisztítjuk ki a csatornát, a bűz utána is megmaradhat!

A kellemetlen csatornaszag okai általában:

Sokan nem is sejtenék, de a mindennapjainkat gyakran megkeserítő csatornaszag okai a legtöbbször általában a csatorna tervezésének, valamint kivitelezésének óriási hiányosságaira vezethető vissza. Ha például a munkák során valamilyen gumitömítés félrecsúszik, esetleg a tömítés nem is kerül a helyére, akkor a csövek illeszkedéseinél óriási hézagok keletkezhetnek, ami különösen az esősebb időszakokban, így tavasszal és ősszel okozhatnak problémát. Egy kiadósabb zápor vagy zivatar, esetleg egy többnapos eső után ugyanis az utcai fővezetékben megtalálható lerakódott iszap felkeveredik, ami orrfacsaró bűzt eredményezhet, és a tömítés hiánytól, valamint a rossz illesztésből kifolyólag akadálytalanul tud visszaáramlani a lakásba.

Ha nekünk is ilyesmivel van dolgunk, ebből kifolyólag a rossz tervezés áll a csatornaszag okai mögött, akkor hiába is próbálkoznánk mindenféle nagy mennyiségű tisztítószerrel vagy víz leeresztésével, a szagok továbbra is megmaradnak majd. Sőt mi több, mivel a lezúduló víztömeg még vákuumot is előidézhet a csőben, az kiszívhatja a bűzelzáró szifonokból is a vizet, ami tovább súlyosbíthatja a problémát.

Ilyen esetekben egyetlen hatékony megoldás létezik, a légbeszívó szelep. Ennek a lényege, hogy képes kiegyenlíteni a csőben létrejövő vákuumot, ezáltal a kéretlen szagok nem tudnak majd visszatérni a lakásba. A kis berendezés alig pár ezer forintba kerül, azonban nagyon sokszor elfelejtik beépíteni az új vezetékekbe. Pótlása természetesen utólag is történhet, és érdemes már akkor gondolni rá, ha a szagot bár nem érezzük, azonban a fürdőszobában vagy a toaletten a használat után folyamatosan bugyborékoló hangot hallunk.

A bűzelzáró is megoldhatja a problémát:

Amennyiben a csatornaszag okai ismertek, és bizonyosan nem dugulás okozza a problémánkat, akkor nagyon jót tehetünk még egy bűzelzáró szeleppel is. Noha gyakran előfordul, hogy ezt a szelepet – sokszor szakemberek is – rosszul teszik fel, így megléte mellett is kellemetlen szagok áramlanak vissza, ellenben megfelelő felhelyezés esetén ez nem történhet meg. A mutatvány sokszor olyan dolgokon bukhat el, minthogy a kézmosónál túl rövidre vágják a flexibilis szifoncsövet, a padlóösszefolyó esetében elfelejtik a bűzelzáró dugót vagy esetleg éppen a pipát felszerelni a berendezésre. Különösen a kézmosóknál és a toaletteknél gyakori, hogy a bűzelzáró rész kiszárad – ezt a ritka használat, esetleg a rossz beépítettség okozhatja. Érdemes ezt a problémát is minél előbb, szakember segítségével orvosolni, mert akár repedés vagy más nagy probléma is állhat a háttérben, így a kellemetlen szagok után akár más kellemetlenségünk is származhat majd.

Bármik is legyenek a kellemetlen csatornaszag okai, a mielőbbi és szakszerű elhárítás érdekében mindig forduljunk szakemberhez.