Csatornaszag a lakásban

Biztos mindenkivel előfordult, hogy függetlenül attól, hogy teljesen tisztán tartja a fürdőszobát vagy a konyhát, mégis kellemetlen szagok terjengnek a helyiségben. A levegő áramlásától függően ez az egész lakásban is szétterjedhet. Nem túl kellemes dolog ilyen szagokat sokáig beszívni, ezért érdemes minél előbb a probléma okát megtalálni. Az a legkönnyebb eset, ha dugulás van, és attól áramlik vissza a lakásba a szag, mert akkor a dugulás megszüntetésével a kellemetlen szagok is eltűnnek a lakásból. A nagyobb probléma ott kezdődik, ha nincs dugulás, és így is szaglik a fürdő vagy a konyha. Ilyenkor általában tömítési, szigetelési problémák vannak. Az ilyen hibák elhárítása még egy tapasztalt, jól képzett szakembernek is nehézséget okoz, nem beszélve arról az időről, amit felvesz, amíg megkapja a lehetséges okokat.

A csatornaszag lakásba történő visszaáramlásának több oka is lehet. Az egyik legvalószínűbb ok, hogy az átfolyók nincsenek jól leszigetelve, és ott áramlik vissza a lakásba a kellemetlen szag. Sokszor azonban a kellemetlen szagokért a kiszáradt szifon a felelős. A kiszáradt szifonnak a lyukas vezeték vagy a ritka használat is oka lehet. Ezt a fajta problémát könnyedén meg lehet szüntetni, ha kicseréljük a lefolyót, vagy forró vizet engedünk a lefolyóba. A szifonok tisztán tartása is ugyanilyen fontos, hisz ha a szifonban lerakódik a mosogatószer, akkor az nagyon hamar okoz kellemetlen szagokat, mivel a mosogatószer sokszor tartalmazza a feloldott zsírt is.

A padló összefolyó is lehet felelős a lakásban terjengő szagokért. Tanácsos folyamatosan tiszta vízzel tölteni fel, hisz nem csak a szennyeződés, de a pangó víz is okozhat bűzt. Érdemes időnként kitisztítani, mivel ha a lefolyó is ide van vezetve, akkor az összes szennyeződés a kagylóból, kádból és zuhanyból itt tud a legkönnyebben lerakódni. Az olyan maradványok, mint a szappan, mosogatószer vagy tusfürdő, nagyon könnyen rátapadnak a vezetékek falára, ezáltal könnyen kialakulhat a szag gócpontja.

A csatornaszag a lakásban? Hogyan lehet megszüntetni?

A wc-csésze is szokott problémát okozni. Nem a koszosságára kell gondolni, hisz a fertőtlenítőszerekkel nagyon könnyen tisztán lehet tartani. Inkább a tömítés nem megfelelő állapota szokott problémát okozni. Az esetek nagy részében az aljzat nincs jól szigetelve, ezért könnyedén visszaáramlik a bűz a lakásba. Ezek ellenőrzését tanácsosabb szakemberre bízni, mivel ha nincs meg hozzá a kellő szerszám vagy tapasztalat, a művelet sok esetben még ronthat is a helyzeten.

A szag okának megkeresését jobb szakemberre bízni, hisz ők általában célzottan tudják, hogy hol lehet a probléma. Könnyedén és gyorsan meg tudják szüntetni a bűzt és annak kiváltó okát. Amennyiben Ön próbálkozót már a szag eltüntetésével, akkor erről mindenképp szóljon a szakembernek, hisz lehet, hogy az esetleges szennyeződéseket házi módszerrel mélyebbre tolta, esetleg szándékán kívül elrontott valamit.

Megbízható szakember:

Ha tapasztalt, megbízható szakembert hív segítségül, pár óra alatt is megszabadulhat a kellemetlen szagoktól. Egy tapasztalt szakember néhány pillanat alatt ki tudja deríteni, hogy mi okozza a szag visszaáramlását, és nagyon rövid idő alatt ezt meg is tudja akadályozni. Jobb minél előbb megszabadulni a szagoktól, hisz amennyiben a lerakódás felelős a szagokért, akkor ez biztos jele a majdani dugulásnak, nem beszélve arról, hogy a lerakódott szennyeződésben könnyen szaporodnak a bacilusok, melyek akár betegségekhez, fertőzésekhez is vezethetnek, de a szagok erősödéséért is felelősek lehetnek.

Csatornaszag a zuhanyzóban, okai:

Bárkivel előfordulhat, hogy a lakásában csatornaszag terjeng, amely a zuhanyzóból is eredhet. Ennek számos oka lehet, mint például a dugulás. Abban a pillanatban, ahogy megszüntetjük a dugulást azzal együtt a szag is elillan. De vannak más esetek, amelyek okozhatják a csatornaszagot a zuhanyzóban és annak terjedését az egész lakásban. Ha nem dugulásról van szó és terjeng a bűz, az bizony tömítési vagy szigetelési problémára utal. Ebben az esetben már szakember segítségére van szükség, aki fel tudja tárni a kellemetlen. Nézzük, hogy mi állhat a kellemetlen szagok hátterében:

 • Átfolyók nincsenek jól leszigetelve. Okozhatja a kellemetlen szagok forrását a légbeszívó szelep hiánya.
 • Kiszáradt szifon, ennek okozója a ritka használat vagy a kiszáradt vezeték. Szükséges a lefolyóban forró vizet önteni, lyukas vezeték esetén, pedig kicserélni azt. Fontos a tisztántartása, mert ebben lerakódhatnak a baktériumok, amelyek szintén okozhatják a kellemetlen csatornaszagot a zuhanyzóban.
 • Padlóösszefolyó, melyet ajánlatos vízzel feltölteni, hiszen nem csak az abban lévő szennyeződések, de a pangó víz is okozhat bűzt.
 • A WC-csésze is okozhat problémát, ennek ok egyszerűen az, hogy az aljzat nincsen jól szigetelve, így könnyedén visszaáramlik a szag a lakásba.
 • Előfordulhat, hogy a kivitelezés során nem kerülnek a helyére a gumitömítések. De, ha a helyükre is kerülnek, előfordulhat, hogy azok elcsúsznak, így hézagok keletkeznek az illesztésnél, esőzéskor pedig iszapos hordalék kerülhet a csatornarendszerbe és így a hézagokba is, amelyek megtapadnak és a csatornaszag a zuhanyzóban vagy a lakás egyéb területein tör fel.
 • A csatornarendszer rossz tervezése és kivitelezése esetén, a víz olyan vákuumot hozhat létre, amely a beépített bűzelzáróból, padlóösszefolyóból kiszívhatja a vizet, melynek helyét a kellemetlen gázok veszik át.
 • Tetőtéri lakásban lévő kellemetlen szag esetén arra gyanakodhatunk, hogy a lakás fölötti padlástérbe történt az ejtővezeték kiszellőztetése.
 • Előfordulhat, hogy a szagelszívót hibásan építették be, ez inkább többszintes épületeknél jellemző probléma.
 • Természetesen a csatornaszagot dugulás is okozhatja a zuhanyzóban.
Megoldások zuhanyzóban fellépő csatornaszag ellen:

A már meglévő csatornaszagot a következő megoldásokkal orvosolhatjuk a zuhanyzóban:

 1. Megoldás lehet a problémára egyszerűen egy kis víz. Amennyiben a szifon nem kap elegendő vizet és ki van száradva, az is okozhatja a zuhanyzóban fellépő csatornaszagot.
 2. Nagy mennyiségű víz lehúzása vákuumot idézhet elő, amely kiszívja a vizet a bűzelzárókból. Ennek a jelenségnek a kiküszöbölésében játszik szerepet a légbeszívó szelep. Elhelyezhető a tetőn és a strang aknában egyaránt. Ennek hiányát az jelzi, ha vizes helyiségekben folyton bugyborékoló hangot hall. Utólag is beépíthető, pár ezer forintból kivitelezhető.
 3. Bűzelzáró szelep beépítése is eltávolíthatja a csatornaszagot a zuhanyzóból.
 4. Abban az esetben, ha dugulás okozza a bűzt, akkor különböző házi praktikákat is bevethetsz, ilyen az ecet és a szódabikarbóna. Egy zacskó szódabikarbónát önts a lefolyóba, arra fél pohár ecetet és már meg is szűnik a csatornaszag a zuhanyzóban.