szennyvízcsatorna

A szennyvízcsatorna olyan rendszer, amely elszállítja a vizet az otthonokból. Régebben a környezetbe engedték. Manapság azonban gyűjtőcsöveken keresztül a tisztító létesítményekbe kerül. A fő- és gerincvezetékek dugulását gyakran az elöregedés, és a helytelen használat, a környezeti tényezők okozzák. Ezek a kiváltó okok nagyon eltérőek lehetnek, és meghatározzák a fő- vagy gerincvezetéki duguláselhárítás jellegét.

Milyen károkat okozhat a gyökérnövekedés a csatornarendszerünkben?

Gyökérnövekedésre akkor lehet számítani, ha a csatorna pályáján, azaz a pálya mentén fás növényzet található. A gyökerek idővel elterjednek, és komoly problémákat okoznak a vezeték számára. Általában átölelik a csövet, majd behorpadnak. A gyökerek ezután apró repedéseken keresztül bejuthatnak a csőbe. Vannak olyan helyzetek is, amikor a gyökerek az elhasználódott tömítéseken keresztül juthatnak be a csövekbe.

Bár előfordulhat, hogy a gyökérnövekedésnek nincsenek nyilvánvaló jelei, a tartósan fennálló dugulások esetén érdemes megfontolni ezt a lehetőséget. Ha a dugulások erős vízsugárral nem távolíthatók el könnyen, az annak a jele lehet, hogy hamarosan visszatérnek. A fő-, gerincvezetéki dugulás esetén a csőcsere az egyetlen végleges megoldás.

A vízkőlerakódást okozhatja a túl kemény víz vagy a WC-kből származó vizelet. A lefolyókban felhalmozódó ásványi anyagok beszűkíthetik a csöveket, és csökkenthetik a víz áramlását a gerincvezetékekbe. Az állékony víz megkönnyíti a szennyeződések és a kőzetek kialakulását. A vízkő és a vizeletkő idővel a fő csövekben is kialakulhat, többnyire a gerincvezetékről levált nagyobb vízkőtömbök formájában.

Veszélyes-e a vízkőlerakódás?

A rossz beépítés is okozhat dugulást A gumigyűrű a cövekhez tapadhat, ami a víz áramlásának elakadását okozhatja. Megtapadhat a nedves törlőkendőkhöz, WC-papírmaradványokhoz és más anyagokhoz is. A kifordult gumigyűrű miatt ismétlődő dugulások keletkezhetnek. A probléma azonosításához kamerás vizsgálatra van szükség. A probléma azonosítása után lehetőség van a gyűrű cseréjére.

Konstrukciós hibák:

  +  Helytelenül kialakított lejtő

   + Rosszul kialakított homokágy a cső alatt

A cső az ideálisnál kisebb mélységben is beépíthető. A talajnyomás azonban könnyen benyomható.

A fő-, gerincvezetékek dugulását néha óvatossággal el lehet kerülni.

Gyorsan megoldjuk ipari dugulását!