vihar

Bár sokan tudják, hogyan kell elővigyázatosnak lenni annak érdekében, hogy minél kevesebb esély legyen a dugulások kialakulására, mégis vannak olyan tényezők, melyeket nem lehet kizárni. Főként a kinti dugulásokat befolyásolja a természet, hisz nagyobb esőzéskor vagy tavaszi hóolvadáskor sokkal jobban megnő az esélye annak, hogy kialakuljon egy dugulás. Ennek érdekében érdemes néhány alaplépést megtenni.

Az időjárás is befolyásolja a dugulásokat, igen:

A szakemberek megfigyelték, hogy sok esetben nagyobb esőzésekkor megszaporodnak a dugulás elhárítására segítséget kérők száma. Ez valahol természetes is, hisz a legtöbb városban már nagyon régiek a csatornarendszerek, és nem mindig tudják elnyelni a hirtelen nagy mennyiségben lezúduló esővizet. Ezért történik meg az, hogy sok esetben a pincébe vagy az alacsonyabban fekvő lakásokba nyomja vissza a szennyvizet a csatornarendszer.

Vannak települések, ahol nagyon régi a csatornarendszer és sok szabálytalanul vagy hibásan bekötött vezeték található. Ezek sok esetben nemcsak, kisebb problémákat okozhatnak nagy esőzéskor, hanem akár pár nap múlva is okozhatnak kellemetlenséget a földszinten lakóknak. Annak érdekében, hogy megakadályozza a szennyvíz visszaáramlását a vezetékekben, fontos hogy egy ún. visszacsapó szelepet építtessen be egy jó szakemberrel. Tény, hogy nem a legolcsóbb megoldás, de ha azt számítjuk, hogy mennyibe kerül egy alapos dugulás elhárítás, akkor biztosak lehetünk benne, hogy két alkalom után vissza is jön ennek az ára. Lényeges, hogy megbízható szakemberrel dolgoztasson, mert amennyiben nem tökéletesen van beszerelve, akkor nem csak, hogy nem fogja megakadályozni, hogy a víz visszafolyjon, de akár azt is gátolhatja, hogy a szennyvíz ki tudjon ürülni a vezetékből, ezáltal ugyancsak dugulást, visszafolyást hoz létre.

Az időjárás is befolyásolja a dugulásokat, zárt rendszer:

Akiknek zárt szennyvíztározójuk van, annak nagyon fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzék annak telítettségét, mivel nagy esőzések során akár túl is csordulhat vagy épp vissza is folyhat a lakásba. Ugyanez igaz a téli időszak elteltével. Fontos, hogy mielőtt a hó olvadni kezdene, biztosítsuk, hogy legyen hova a szennyvíz elfolyjon, hisz ha hirtelen emelkedik meg a hőmérséklet, akkor akár pár nap alatt elolvadhat nagy mennyiségű hó is.

A kert tulajdonosok legyenek tekintettel arra, hogy amikor csemetét ültetnek, kellő távolságra legyenek a kis fák a vezetékektől. Amennyiben ez nem történik meg, akkor olyan problémákkal szembesülhet idővel, hogy a gyökérzet, ahogy egyre növekszik, megváltoztatja a vezetéke lejtését, ami a legnagyobb mértékben felelős a dugulásokért. Ezen kívül lényeges még a távolságtartás abból a szempontból is, hogy a gyökérzet, főleg a régi fajta csövekbe nagyon könnyen bele tud nőni.

Az ilyen, sokszor jelentéktelennek tűnő természeti dolgok okozhatnak nagy problémákat. Amennyiben erre odafigyel, akkor nem csak sok bosszúságtól óvja meg magát, hanem sok felesleges kiadástól is. Egy kis odafigyelés, vagy épp különböző segítő elemek beépítése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne kelljen sem tavasszal sem pedig az év folyamán semmikor dugulással küszködnie. Természetesen a megbízható, tapasztalt, nagy szakmai tudással rendelkező szakember szerepe is lényeges ahhoz, hogy Ön mindig nyugodt lehessen. Még abban az esetben is, ha nagy eső várható.