lefolyótisztító

Rengeteg olyan termék kapható már a boltok polcain kereskedelmi forgalomban, amelyeket a legjobb lefolyótisztító termékekként tartanak számon. Nagyon sokan csak látványos reklámokkal és csomagolással próbálják meg elérni a hatást, de akadnak olyanok is, amelyek valóban igazán bikaerős darabok, ezáltal áthatolnak minden problémán, ami csak a lefolyóban található. Hogy melyek ezek? A dugulást, bármennyire is odafigyelünk, sokszor Dugulás elleni szerek pl: Mirax, Septifos… nem lehet megelőzni. Vannak házi praktikák, amelyek segíthetnek a megelőzésben, de van olyan makacs dugulás van olyan makacs dugulás, amin már ezek nem tudnak felülemelkedni, nem tudják megakadályozni. Néhány olyan terméket ajánlunk, melyek már bizonyítottak. Fontos tudni, hogy nem mindig a tetszetősebb csomagolású vagy a márkásabb termékek a jók, válasszunk olyat, amiben megbízhatunk.

Tiret

Tiret lefolyótisztító
Tiret lefolyótisztító

A Tiret lefolyótisztító gél egy professzionális anyag, ami nátrium-hipokloritot és nátrium-hidroxidot is tartalmaz, tehát egy igazán hatékony összetételt, ami még a legmakacsabb dugulásokat is könnyedén elhárítja. Ezt a fajta lefolyótisztítót általánosságban szerves eredetű dugulások ellen ajánlják, gél állapotának köszönhetően pedig képes áthatolni a felgyülemlett vízen, és eljutni pontosan a probléma forrásához. Erősen maró és baktériumölő hatású készítmény, amelynek használata során így fontos a megfelelő körültekintés, valamint a védőfelszerelések használata. Más tisztítószerekkel összekeverni tilos, ugyanis veszélyes klórgáz keletkezhet.

Domestos

Domestos lefolyótisztító
Domestos lefolyótisztító

A Domestos képes a legtöbb fürdőszobai és konyhai lefolyóban keletkezett dugulást – származzon az akár emberi hajtól, akár ételmaradéktól –, akár 15 percen belül megszüntetni. Erősen maró, a környezetre veszélyes anyagokat tartalmaz, aminek használata során így védőfelszerelés viselése ajánlott. A tisztítószert direkt konyhai és fürdőszobai dugulások ellen fejlesztették ki, de a toalettek dugulása ellen nem hatásos. Mivel nátrium-hidroxidot és nátrium-hipokloritot is tartalmaz, nem szabad más vegyszerekkel együtt alkalmazni. Részleges és teljes dugulás elhárítására egyaránt alkalmazható!

Mr. Muscle

Mr. Muscle lefolyótisztító
Mr. Muscle lefolyótisztító

A Mr. Muscle lefolyótisztító az egyik legerősebb vegyszer, ami bolti forgalomban kapható, amelyet kifejezetten a csatornavezetékek dugulásának elhárítására találtak ki. Használata kizárólag védőfelszerelésben ajánlott, és nem szabad zárt térben sem alkalmazni az esetlegesen keletkező gázok miatt, így a dugulás-elhárítást mindig nyitott ablaknál/ajtónál végezzük. Használata nagyon egyszerű, a sűrű gélt csak bele kell önteni a problémás lefolyóba, és 15-20 perc elteltével a probléma teljes egészében eltűnik.

HG

HG lefolyótisztító
HG lefolyótisztító

A HG egy folyékony lefolyótisztító, ami képes eltüntetni a kellemetlen szagokat, miközben a dugulástól is megszabadítja lefolyónkat úgy, hogy közben egyáltalán nem károsítja lefolyónkat. Használata a legtöbb lefolyótisztítóhoz hasonlóan nagyon egyszerű, csak bele kell önteni a problémás helyre, majd várni 30 percet, és forró vízzel átöblíteni a lefolyót. Ha makacs a dugulás, a műveletet érdemes többször megismételni nagyobb dózisokban, mindezt nyitott ablaknál vagy ajtónál.

Sósavval a dugulás ellen

Ha egy lakáson belüli duguláselhárítást nem tűr halasztást jegyezze meg ne költse a pénzét mindenféle hókuszpókuszra, mert drága. vegyen egyszerűen háztartási sósavat. Mert ön is megapprobálja mielőtt szakemberhez fordul.

Bár tudni kell a háztartási sósav mindent meg mar ami nem műanyag és amikor valamilyen anyaggal reakcióba lép akkor erős gázokat termel amit nem szabad belélegezni mert mérgezéshez vezethet. Úgy hogy csak óvatosan a használatával.

A háztartási sósav kitűnően alkalmazható kerámiák megtisztítására is. PL: a wc csésze elkezd színeződni és már a domestos sem segít rajta egyszerűen itassa ki a vizet a bűzelzáróból öntsön bele 1 liter sósavat kB 1 óra múlva öblítse le vízzel és olyan lesz mint újkorában.

Bármilyen drága lefolyószert vásárol, vagy sósavat. A mechanikus tisztításnál nincs hatékonyabb megoldás mert az biztos hogy a csővezeték hosszán végig meg és azon szakaszt teljes átmérőben kitakarítja. A vegyszeres duguláselhárítás nagy részben időszakos megoldást biztosít.

sósav
Sósav

Noha sokan ódzkodnak tőle, de a legolcsóbb duguláselhárító szer még mindig a közönséges háztartási sósav, amihez fillérekért juthatunk hozzá bármelyik boltban, és ezért cserébe garantált eredményt kapunk. Tudniillik szinte nincs olyan dugulás, amit az erősen maró hatású sósav ne lenne képes feloldani. Lehet, hogy ehhez több órára, vagy akár egy egész éjszakára is szüksége lesz a szernek, de biztosan megoldja a problémát, és a közhiedelemmel ellentétben semmivel sem károsabb, mint a jelenleg forgalomban lévő szerek többsége, sőt! A sósav képes feloldani, és szó szerint megsemmisíteni a lerakódott szerves anyagokat is. Régebbi vízvezetékek esetében alkalmazása nem ajánlott, mert a csöveket is szétmarhatja, de amennyiben makacs dugulásról van szó, érdemes ezt használni, akár a toalett dugulása esetén is. Mivel a reakció közben mérges gázok szabadulnak fel, minden esetben ki kell nyitni az ablakot, ha sósavat öntöttünk a lefolyóba.

Septifos lefolyótisztító: a szagot is megszünteti nem csak a dugulást

A Septifos lefolyótisztító: a szagot is megszünteti nem csak a dugulást szer a WC-ben, a konyhában és a fürdőszobákban is nagy segítséget nyújthat a dugulások elhárításában. A Septifos lefolyótisztító: a szagot is megszünteti nem csak a dugulást gélt a gyártók kifejezetten a szerves anyagok hatékony oldására fejlesztették ki. Ezzel a géllel akár a konyhai dugulások is hatékonyan megszüntethetőek.

A szagot is megszünteti nem csak a dugulást:

A Septifos nem csak a dugulásokat szünteti meg, hanem a kellemetlen szagokat is, amelyek sokszor az egész lakásban érződnek. A heti illetve kétheti lefolyótisztítások alkalmával a gélből, kétkupaknyi mennyiséget kell a lefolyóba önteni. Amennyiben úgy látjuk, hogy nehezen folyik le a víz, akkor érdemes az elkövetkezendő két napban is alkalmazni a Septifost. Ha úgy érezzük, hogy a dugulás makacsnak ígérkezik akkor bátran akár 5 kupakkal is önthetünk a tisztítóból a lefolyóba. A szer hatására a dugulások megszűnnek, hiszen minden makacs szennyeződést felold majd, és azok akadálytalanul eltávoznak a csatorna irányába.

A Septifos lefolyótisztító nem csak a fürdőszobában van a segítségünkre:

Dugulás elleni szerek pl: Mirax, Septifos… hanem a konyhában is jó társ lehet. Kifejezetten olyan szerves anyagok feloldására fejlesztették ki, amik akár a fürdőben, akár a konyhában megtalálhatóak. Ajánlott vele hetente vagy kéthetente kétkupaknyival kitisztítani a lefolyókat, így nem csak a dugulástól, hanem a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk.

A gél állagú Mirax szintén kiválóan oldja a szerves anyagokat:

A csövek faláról eltávolítja a zsírt vagy épp a szappanlerakódásokat. Hetente egy alkalommal kell használni ahhoz, hogy biztosak legyünk, hogy nem dugul el a lefolyó. Ha már nagyon makacs a dugulás, akkor a négy-ötkupaknyit bele kell önteni a lefolyóba. Egy óra múlva már biztos, hogy átjárható a cső. Dugulás elleni szerek pl: Mirax, Septifos… Egy erős, maró hatású lefolyótisztító a Maxibrill. A lúg hatásával hárítja el a dugulást. Jó tudni erről, hogy egyaránt használható WC-ben, konyhában valamint a fürdőszobában. Eltávolítja a legmakacsabb szennyeződéseket is, a hajat, ételmaradékot, zsírt stb. A csövek tisztán tartásához egy decit kell használni. Hatóideje általában 15-20 perc.

Használatakor mindig viseljünk gumikesztyűt, majd a végén alaposan szellőztessünk ki:

Kifejezetten dugulás ellen való a Peridox duguláselhárító. Úgy hárítja el a dugulást, hogy közben nem károsítja a csöveket. Mindenféle szerves anyaggal elbánik. Hatóideje fél óra. Ha csak a tisztán tartás valamint a kellemetlen szagok eltüntetése a cél, akkor hetente egyszer egy decit kell a lefolyóba önteni. Bármelyik szert is választjuk, használat előtt figyelmesen olvassuk el a használati utasítást, valamint mindig húzzunk kesztyűt.

Védőfelszerelés, a legtöbb termék erős lúgos, maró hatású vegyszer:

Bárki aki aki erős kémiai hatású vegyszerekkel dolgozik, – főleg ha házi készítésűek – minden esetben betartani a használati utasítást és védőfelszerelést használni. A legtöbb termék erős lúgos, maró hatású vegyszer. Ezért minden esetben a bőr irritáció elkerülése érdekében használjon gumi kesztyűt. A fröccsenés okozta balesetek elkerülése érdekében a védő szemüveg ellengethetetlen védő eszköz. Elég egy rosszul kinyitott flakon, vagy öntés során felfröccsen egy pici csepp a szemünkbe és már mehetünk is az ügyeletre, piciny kis baleset miatt. Arról sem szabad elfeledkezni, hogy egyes termékek használata során a száj maszk is ellengethetetlen felszerelés tud lenni. Ugyan is a vegyszerek oldódása során gázok keletkeznek amelyek nagy erős szúrós szagú, mérgező gázok. amelyek a tüdőt roncsolhatják, vagy ami a legrosszabb halált is okozhatnak. Az egészségre káros gázok ellen alaposan szellőztetünk a vegyszer használata során. A duguláselhárító vegyszereket terméket gyermekek elől gondosan el kell zárni!

Lefolyótisztító granulátum használata lépésről-lépésre

A lefolyótisztító granulátum egy szemcsés, szilárd halmazállapotú, porszerű vegyi anyag, amit elsődlegesen azért fejlesztettek ki, hogy hatásosan felvehessük a segítségével a harcot az eldugult lefolyókkal szemben, legyen az akár konyhai, akár fürdőszobai változat. Az ilyen vegyszereket elsődlegesen vagy nagyon makacs dugulásokhoz ajánlják, vagy a fürdőkádak, kézmosók és zuhanytálcák nehezen hozzáférhető csővezetékeinek dugulása ellen. Ha az összetételüket vesszük figyelembe, nagyon sokféle lefolyótisztító granulátum kapható kereskedelmi forgalomban, így rengeteg különféle összetételű, kiszerelésű és hatóanyagú változat közül szemezgethetünk.

A lefolyó duguláselhárító granulátum használata lépésenként:

A folyékony állagú lefolyótisztítókkal szemben a granulátumok már lényegesen kisebb mennyiségben is sokkal hatásosabbak, összességében tehát nem csak jobb, hanem takarékosabb megoldás is, ha ezt választjuk. Működésüket tekintve, a granulátumok mindaddig nem lépnek reakcióba semmivel sem, amíg nem éri őket víz vagy másfajta nedvesség.

Ilyenkor megkezdődik a kémiai reakció, aminek hatására rengeteg hő és gáz is keletkezhet. Ha ez a folyamat végbemegy, az közben képes meglazítani, bizonyos esetekben megmarni és megsemmisíteni a dugulást. Mivel ilyenkor gázok keletkeznek, érdemes védőfelszerelést használni, illetve kinyitni minden ablakot, ezen felül pedig kerülni, hogy közvetlenül belélegezzük a gyakran szagtalan és színtelen gázokat. Téves prognózis, hogy amennyiben a csomagoláson feltüntetett mennyiségnél több granulátumot öntünk a lefolyóba, akkor jobb hatást várhatunk, lévén a dugulás méretei és felülete miatt nem tudja egyszerre több vegyi anyag érni a problémás helyszínt. Szintén fontos alapszabály még, hogy soha ne töltsünk a lefolyóba egyszerre többféle granulátumot, az ugyanis nem várt reakciókhoz vezethet.

A lefolyótisztító granulátumok alkalmazása egyébiránt rendkívül egyszerű. Az első és legfontosabb lépés ezzel kapcsolatban, hogy mindig a megfelelőt válasszuk ki a probléma elhárításához. Mivel rengeteg különféle granulátum létezik, érdemes alaposan megválasztani attól függően, hogy éppen konyhai, vagy fürdőszobai dugulást kívánunk elhárítani vele. A választásnál ne mindig az ár döntsön, hiszen vannak nagyon jó szerek Tárnok, és nagyon rosszak drágán, szóval inkább az összetételt érdemes jobban áttanulmányozni. Ha megvan a tökéletes szer, gondoskodjunk az előkészületekről! Mivel erős mérgekről, maró hatú dolgokról van szó, feltétlenül használjunk gumikesztyűt, kötényt és védőszemüveget is a használat során.

A lefolyó tisztító granulátum a legjobbak egyike:

Ha ezeket felvettük, nyissuk ki óvatosan a granulátum csomagolását, ügyelve arra, hogy ne szórjuk ki és ne kerüljön csupasz bőrfelületre a por. Igyekezzük minél távolabb tartani arcunktól, főként szemeinktől, orrunktól és szánktól, mert a nyálkahártyával érintkezve azonnali maró hatású reakció léphet fel. Ezt követően egy kis adagolóval – a legjobb az eldobható műanyag kanál – öntsünk megfelelő mennyiségű granulátumot a problémás lefolyóba. Amennyiben ez megtörtént, zárjuk vissza gondosan a csomagolást, és öntsünk vizet a lefolyóba.

Ha makacs a dugulás, akkor ügyeljünk arra, hogy forró víz legyen az. Érdemes még a víz beöntése előtt kinyitni az ablakot és az ajtót is a fürdőben, a víz hatására ugyanis kémiai reakció következik be, amelynek során különféle gázok szabadulhatnak fel a levegőbe. Ha vártunk 20-30 percet, öblítsük át alaposan a lefolyót, amelyben ekkorra vélhetően már nyoma sem lesz a dugulásnak.