466 millió forint lakossági adomány - duguláselhárítás fix áron.

466 millió forint lakossági adomány


Minden idők egyik legnagyobb árvize okozta károk elhárítására több mint 466 millió forint lakossági adomány gyűlt össze a Nemzeti Összefogás Vonalán és bankszámláján.

Lakossági adomány A 1357-es Nemzeti Összefogás Vonalán, valamint a Nemzeti Összefogás bankszámláján összegyűlt adományból kizárólag a Tanácsban résztvevő öt karitatív szervezet – Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt – humanitárius jellegű feladatellátása finanszírozható.

Mivel az adakozók a 2013-as árvíz okozta károk helyreállítására, valamint a bajbajutottak megsegítésére szánták a felajánlásukat, ezért minden adományt felhasználnak, így nem képződik belőle tartalékalap.

30 milliárd a végleges kár:

Az ár- és belvíz miatt a települések, a gazdák, az állami szervek és a helyreállítás költségei összesen várhatóan 30 milliárd forint fölötti összeget tesznek ki. 466 millió forint lakossági adomány gyűlt össze az árvízkárosultaknak

Az árvízi védekezésben érintett 95 település mindegyike benyújtotta igényét a vis maior keretre, összesen 10 milliárd forintos támogatást várnak költségeik, káruk megtérítésére. Emellett a mezőgazdasági hivatalokhoz mintegy kétmilliárd forintos mezőgazdasági kárt jelentettek be a gazdák. Ezeket okozhatta az árvízi elöntés, buzgár, valamint maguk a védekező szervek. Ehhez jönnek még a vízügy, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a katonaság és más állami szervek, továbbá a helyreállítás egyelőre pontosan nem ismert költségei. Összességében az 51 milliárd forintos, felülről nyitott kereten “bőven belül maradnak” a védekezési költségek, hozzávetőlegesen 30 milliárd forint fölött lesznek, olvasható a közleményben.

Segítséget ajánlott hazánknak az Európai Beruházási Bank:

Az Európai Beruházási Bank (EIB) kész pénzügyi támogatást nyújtani az európai árvízkárok megtérítéséhez – jelentette be közleményében a luxembourgi székhelyű pénzintézet.

Eszerint Werner Hoyer, az Európai Unió bankjaként, nonprofit alapon működő EIB elnöke levélben ajánlotta fel a segítséget Angela Merkel német és Werner Faymann osztrák kancellárnak, Robert Fico szlovák, Petr Necas cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek.

A természeti katasztrófával sújtott EU tagállamok az őket ért károk enyhítésére a 2002-ben felállított Európai Szolidaritási Alaptól is kérhetnek pénzügyi segítséget, bár az átutalások csak nehézkesen és relatíve nagy időátfutással jutnak el a rászorulókhoz.

Duguláselhárítás Fix áron: garanciával: 0-24